Taalkamp voor scholieren: ideaal om grondig en snel een taal te leren!

Hallo, mijn naam is Merel. Welkom op mijn blog, waar ik schrijf over mijn ervaringen in het werken in kinderonderwijs. Mijn passie voor lesgeven en dan specifiek voor kinderen realizeerde ik al vroeg. In mijn huis verzorgde mijn moeder namelijk pleegkinderen. Toen ik eenmaal de leeftijd had bereikt waarbij ik ouder was dan de meeste jongeren die bij ons verbleven, begon ik ze uit te leggen wat ik allemaal wel niet had geleerd op school. Het voelde goed en het lesgeven fascineerde me. Vanzelfsprekend volgde ik hier later ook een studie voor wat mij eindelijk bracht tot mijn huidige werk: onderwijzeres in het basisonderwijs. Lees hier over mijn ervaringen en over allerelei handige tips en adviezen.

Taalkamp voor scholieren: ideaal om grondig en snel een taal te leren!

15 juni 2020
 Categorieën: Kinderopvoeding, Blog


Veel jongeren vinden kamperen met leeftijdsgenoten een van de leukste vormen van vakantie die er zijn. Zeker als ze naar een voor hen onbekend land kunnen, om daar nieuwe culturen, natuur, andere eetgewoonten en de taal te ontdekken. Wat is er mooier dan het aangename met het nuttige te combineren op een taalkamp voor scholieren, zoals Summercamp (Engels voor bengels)? Taalkampen voor scholieren zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en dat is niet voor niets zo. Meedoen aan een taalkamp heeft jongeren namelijk veel te bieden. Wat dat zoal is, lees je in dit blogartikel.

Wat gebeurt er allemaal tijdens een taalkamp voor scholieren?

Op een taalkamp komen scholieren in groepsverband en individueel in contact met de taal, cultuur en gewoontes van het land waar het kamp georganiseerd wordt. Een, twee of meerdere weken kamperen ze met leeftijdsgenoten in een kampement of in een logeerboerderij om direct kennis te maken met de taal van bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, Spanje of Engeland. De docenten, begeleiders, sprekers en organisatoren die op het kan aanwezig zijn, zijn meestal native speakers en spreken de scholieren in hun eigen taal en op hun niveau aan. Hierdoor pikken jongeren de spraak en taalbegrip razendsnel op en leren zo op een spelende manier een andere taal beheersen.
Tijdens de taalkampen staat natuurlijk niet alleen het aanleren van een vreemde taal centraal, maar worden ook tal van leuke activiteiten georganiseerd. Denk aan sportwedstrijden, activiteiten als een escape room, lasergamen, het bouwen van een kampvuur en survivaltochten. De jongeren worden dus mentaal en didactisch, maar ook fysiek en sociaal uitgedaagd om hun grenzen te verleggen.

Waarom scholieren dit soort kampen enorm waarderen

Een taalkamp bezoeken op jonge leeftijd is voor scholieren een levensgebeurtenis waar ze nog jarenlang plezier van hebben. En niet alleen omdat ze een andere taal hebben leren kennen en begrijpen. Nee, ook op andere vlakken bieden internationale taalkampen verdieping en meerwaarde. Zo leggen de jongeren onderling contacten en maken ze vaak nieuwe vrienden, die vaak hun leven lang standhouden. De sociale vaardigheden van scholieren worden op een kamp enorm gestimuleerd. Ze gaan namelijk niet alleen om met hun leeftijdgenootjes, maar moeten ook op een respectvolle manier omgaan met de volwassen begeleiders, trainers en animatoren die deelnemen aan het kamp. Dit gebeurt op een taalkamp in een veilige, sociale en beschermde setting. Zo verblijven de cursisten altijd op de locatie zelf en is er sprake van intensieve begeleiding. Doorgaans wordt hierbij een verhouding aangehouden van één begeleider op drie à vier scholieren. De leerlingen krijgen dus veel individuele aandacht en begeleiding, maar wel binnen een veilige setting.
Concluderend kan gesteld worden dat een jongerentaalkamp veel voordelen te bieden heeft.

Over ons
Lerares Merel over kinderen en onderwijs

Hallo, mijn naam is Merel. Welkom op mijn blog, waar ik schrijf over mijn ervaringen in het werken in kinderonderwijs. Mijn passie voor lesgeven en dan specifiek voor kinderen realizeerde ik al vroeg. In mijn huis verzorgde mijn moeder namelijk pleegkinderen. Toen ik eenmaal de leeftijd had bereikt waarbij ik ouder was dan de meeste jongeren die bij ons verbleven, begon ik ze uit te leggen wat ik allemaal wel niet had geleerd op school. Het voelde goed en het lesgeven fascineerde me. Vanzelfsprekend volgde ik hier later ook een studie voor wat mij eindelijk bracht tot mijn huidige werk: onderwijzeres in het basisonderwijs. Lees hier over mijn ervaringen en over allerelei handige tips en adviezen.

Zoeken
Archief